Tuimelbudo
Wat is het
Tuimelbudo is judo uitgebreid met zelfverdediging en weerbaarheid.
De lessen hebben een duidelijke structuur zodat de kinderen daar houvast aan hebben. Iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt. De sfeer in de les is speels en ontspannen. Er wordt veel gestoeid, zodat de kinderen contact maken met elkaar en lekker hun energie kwijt kunnen.
In de lessen worden verschillende basistechnieken vanuit het judo gedaan. De kinderen leren valbreken, worpen, houdgrepen en diverse stoeivormen. Ze doen ook oefeningen om de motoriek en balans te verbeteren.
Om de weerbaarheid te vergroten zijn er ook verschillende oefeningen. Bijvoorbeeld losmaken als je vast gepakt wordt of stevig te staan als je geduwd wordt. Problemen oplossen met je eigen vaardigheid. Dan leer je dat je het wel redt als het écht moet. En daar krijg je zelfvertrouwen van.
Herken je dat?
Je hebt indruk dat je kind het soms moeilijk heeft op school. Hij begrijpt niet zo goed wat er allemaal van hem verwacht wordt. Hij lijkt helemaal niet zichzelf te zijn. Waarom lukt het hem niet om zijn draai te vinden?
Je kind kijkt vaak eerst de kat uit de boom. Is geen haantje-de-voorste. Hij durft niet meteen zijn leuke zelf te zijn, zodat hij onzeker overkomt. Maakt hij wel vriendjes?
Misschien komt hij met gym niet lekker mee. Hij heeft niet de motoriek van een topsporter. Is geen held of durfal. Wordt hij soms gepest?
Veel kinderen vinden het moeilijk om hun plekje te vinden.
Gelukkig kunnen kleuters hun motorische en sociale vaardigheid trainen in een veilige omgeving. Dat kan met lessen tuimelbudo.
Stel je eens voor..
✔️ In de speeltuin klinkt een blij: ‘Kijk eens wat ik kan?’
✔️Je kleuter heeft geleerd om zijn val te breken en is nergens
meer bang voor
✔️ Hij is fysiek sterker en motorisch handiger
✔️ Hij klautert behendig als een aapje op het klimrek en laat je
versteld staan van al zijn coole kunsten
✔️ Je ziet andere ouders goedkeurend knikken
✔️ Hij maakt nieuwe vriendjes
✔️ Hij durft zijn grenzen aan te geven. En komt voor zichzelf op als
dat nodig is
✔️ Hij vindt makkelijk zijn plek in een nieuwe groep. Gewoon door
zichzelf te zijn
✔️ De juffen op school zeggen dat hij er wel komt
Je hebt al van alles gedaan
❌ Je geeft hem tijd. Misschien heeft hij dat nodig om dingen te
verwerken, maar het lijkt niet te helpen
❌ Je probeert om te helpen. Om alvast ouders te polsen voor
speelafspraakjes, maar het was niet echt een succes
❌ Je zoekt de leukste speeltuinen uit, maar hij blijft terughoudend
❌ Je probeert met hem te praten, maar hij vertelt niet alles wat hem
dwarszit
❌ Je hebt zelfs een nieuwe trampoline gekocht, zodat hij zijn ei kwijt
zou kunnen in beweging, maar ook dat heeft nog niet geholpen -
al is hij er wel blij mee
Nu wordt het tijd om hem een zetje in de goede richting te geven. Vreemde ogen dwingen, dus misschien kan iemand anders helpen.
Net dat duwtje over de drempel, zodat hij iets nieuws durft te proberen.
Stoeien en lekker bewegen in een veilige omgeving waar hij vrij kan oefenen. Waar hij spelenderwijs steeds sterker en handiger wordt. Een plek waar hij kan oefenen in het omgaan met anderen.
Je grootste vijanden..
Je kind vindt iets nieuws doen heel erg spannend. Hij heeft het al moeilijk en nu wordt het nóg lastiger. Hij wil wel, maar weet zich geen houding te geven.
Normaal gesproken verzint hij de coolste ninjamoves. Hij verheugt zich al dagen op zijn eerste training, maar toch durft hij niet.
Hij wil wel, maar hij weet zich geen houding te geven in de nieuwe situatie. Ineens heeft hij geen zin meer. Of nog erger, hij klaagt zelfs over buikpijn.
Dit is zo naar voor elke ouder. Je wil zo graag helpen, maar de weerstand is enorm. Doe je er wel goed aan? Moet ik hem dat zetje geven?
JA! Dit is heel normaal. Hoe graag hij ook wil, het is heel erg lastig om met deze spanning om te gaan.
Met jouw hulp kan hij zijn angst overwinnen. Waarschijnlijk vindt hij het daarna superleuk. Alle spanning is meteen vergeten.
Help hem de stap te zetten die hij graag wil zetten. Help hem durven. Geef hem het duwtje in de rug, dan komt het goed.
Wat leer je?
Op tuimelbudo verbeteren kinderen spelenderwijs hun:
✔️techniek
✔️motorische vaardigheid
✔️weerbaarheid
✔️sociale interactie
✔️zelfvertrouwen
De lessen zijn dynamisch en afwisselend. En vooral erg leuk.
Je kind krijgt persoonlijke aandacht zodat hij écht iets leert.
En daardoor groeit het zelfvertrouwen van je kind.
Uitdagen en stimuleren
Twee keer per jaar zijn er kijklessen, zodat ook de ouders, familie en vrienden kunnen zien wat de kinderen allemaal geleerd hebben.
Tijdens de kijklessen doen de leerlingen een 'examen'. Alle kinderen doen mee aan het examen en het is niet mogelijk dat de kinderen hiervoor zakken.
Op het examen kunnen de kinderen een tuimel verdienen voor op hun band. Dat is een klein gekleurd stukje. Drie tuimels vormen samen een slip. Op de volgende slip kunnen weer opnieuw tuimels in een donkerdere kleur verdiend worden.
In de tuimelbudo ontwikkelen de kinderen een goede basis om door te groeien in andere verdedigingssporten. Dat kan gewoon bij ons. De meeste kinderen gaan na tuimelbudo door met ju jutsu. Anderen proberen ook het aikido en kobudo. Je kunt er dus alle kanten mee uit.