Budocentrum Junansei

Voorschoten | Wassenaar

De stijl Yoseikan Ju-Jutsu

Het Ju-Jutsu kent veel stijlen die onderling sterk kunnen verschillen. Verschillende stijlen kunnen uit verschillende gebieden komen, bijvoorbeeld uit Japan, Nederland (JBN) of Brazilie (BJJ). In tegenstelling tot veel andere krijgskunsten kent het Ju-Jutsu geen duidelijke grondlegger, maar zijn er in de geschiedenis vele grootmeesters actief geweest.

De stijl Ju-Jutsu die we in Voorschoten beoefenen is het Ju-Jutsu wat Minoru Mochizuki (1907-2003; 10e dan) doceerde in de Yoseikan dojo (Shizuoka, Japan). Het Yoseikan Ju-Jutsu is herkenbaar door de rode streep die door de zwarte band te zien is bij de Yudansha (graadhouders). In Nederland wordt deze stijl vertegenwoordigd door Edgar Kruyning (7e dan). Bij Budocentrum Junansei worden de lessen verzorgd door Sam Sosef & Esther van Diggelen.

Yoseikan betekent ruim vertaald 'de plaats waar dat wat juist is wordt gedoceerd'. Meer praktisch gezien betekent Yoseikan dat een ieder voor zichzelf moet bepalen en ontdekken wat goed voor hem/haar is.

- Yo: doceren, ontwikkelen
- Sei: waarheid, juiste
- Kan: plaats

 In deze visie worden de verschillen in lichaamsbouw, motorische vaardigheden en geestelijke bekwaamheden gerespecteerd. Hierdoor bepaal jezelf, langs welke weg je jezelf wilt ontwikkelen. Er worden geen standaard oplossingen aangeboden voor een probleem, of een vaste oplossing voor een bepaalde trainingssituatie, maar een variëteit aan alternatieven waaruit je zelf een geschikte keuze kunt maken.

Minoru Mochizuki met Edgar KruyningEdgar Kruyning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yoseikan Ju-Jutsu is een zelfverdedigingskunst die is ontstaan uit een combinatie van een groot aantal traditionele Japanse Budodisciplines en het verenigt elementen uit het:  traditionele Ju-Jutsu, Aikido, Judo, Karate, Kobudo, Kickboxing en Grappling. Hierdoor is het een erg complete zelfverdedigingskunst. Omdat er zoveel inzit, raak je nooit uitgekeken en is het voor mensen die in het verleden al een Budodiscipline hebben beoefend gemakkelijk om de draad weer op te pakken.

Een belangrijk aspect in het Yoseikan Ju-Jutsu is dat iedereen zijn eigen mogelijkheden optimaal moet kunnen benutten en verder ontwikkelen. Om te kunnen bepalen wat optimaal is, is het noodzakelijk om verschillende benaderingen en posities te bestuderen, namelijk

- op afstand - stoten, trappen, wapens, meerdere aanvallers
- dichtbij - klemtechnieken, worpen
- op de grond - posities, klemtechnieken

Esther van DiggelenSam Sosef