Budocentrum Junansei

Voorschoten | Wassenaar

Wat is Aikido?

 Aikido is een zelfverdedigingskunst uit het Japanse Budo en kenmerkt zich door soepele en cirkelvormige bewegingen. Een belangrijke basis van het Aikido ligt in het Daito Ryu Aikijujutsu, een vechtkunst die rechtstreeks afstamt uit de periode van de samoerai, de ridderklasse van Japan. Het Aikido is na jaren van intensieve training ontwikkeld door O-Sensei Morihei Ueshiba (1883 - 1969).  Aikido betekend letterlijk:

Morihei Ueshiba, grondlegger van het Aikido

Aikido - weg van de harmonie

  • Ai: harmonie, eenheid
  • Ki: energie, innerlijke kracht
  • Do: studie, weg

Vrij vertaald: “de weg van geestelijke en lichamelijke coördinatie van energie”.

Bij Aikido gaat het erom dat je leert om continu je balans te behouden, in harmonie met de aanvaller te bewegen en gebruik te maken van zijn kracht, snelheid en aanvalsrichting. Aikidotechnieken gaan dus nooit in tegen de kracht van een aanvaller, maar maken er juist gebruik van om de aanval te neutraliseren. Wanneer de Aikidoka (beoefenaar van het Aikido) in harmonie komt met zijn eigen energie, ontstaat de mogelijkheid om in harmonie te komen met de energie van de tegenstander.  Daardoor kan de Aikidoka de eigen energie en mogelijkheden optimaal benutten en de tegenstander met een techniek onder controle brengen.

Het Aikido kent een grote variatie aan klem- en werptechnieken en wordt tevens gekenmerkt door haar eenvoud en ontspanning. Hierdoor wordt het Aikido door veel mensen als fysiek moeilijk ervaren. Ook geestelijk is Aikido niet de eenvoudigste budo-activiteit. In tegenstelling tot veel vechtkunsten worden bij Aikido geen pasklare antwoorden gegeven, maar slechts opties aangereikt. Uit het grote scala van mogelijkheden moet de Aikidoka dan de oplossing zoeken. Echter, op het moment dat je het Aikido begint te begrijpen, zie je dat de kwaliteiten en principes direct toepasbaar zijn in het dagelijks leven en laat het je niet meer los!