Budocentrum Junansei

Voorschoten | Wassenaar

Examens

Twee maal per jaar worden er voor alle disciplines examens afgenomen. Deze zijn net voor de zomer- en net voor de kerstvakantie. De meeste examens vinden plaats tijdens de reguliere lessen (m.u.v. Leiden Wonderland en Wassenaar Aikido) in de week van zaterdag 29 juni tot en met vrijdag 5 juli.

De kosten voor deelname kunnen contant betaald worden en bedragen € 5,-  voor de jeugd en € 10,- voor senioren. Dit is inclusief diploma en tuimel/slip of band. Belangstellenden zijn van harte welkom om te komen kijken!

Examens algemeen

Bij de jeugd en de tuimelaars doen alle kinderen examen, ongeacht hoe lang ze al de lessen volgen. We werken er met de hele groep naar toe, dus we zorgen er ook voor dat alle kinderen het examen kunnen doen. Tijdens het examen geven de kinderen als groep een demonstratie van de technieken waar we de afgelopen tijd mee bezig zijn geweest. Ze hoeven hier niks aan voor te bereiden en kunnen hier ook niet voor zakken.

Na het afleggen van het examen verdienen de kinderen een diploma en een slip of tuimel voor op hun band. Soms kan ook een nieuwe kleur band verdiend worden. Het examen is bedoeld om de vooruitgang aan te geven.

Tijdens de training wordt een wit pak gedragen wat bij elkaar gehouden wordt door een band. Als je net begint is je band nog helemaal wit. Naar mate je langer traint, wordt de band steeds donkerder totdat hij zwart geworden is. We hanteren verschillende kleuren banden: 

  • Wit – 8e kyu
  • Geel – 7e kyu
  • Oranje – 6e kyu
  • Groen –  5e kyu
  • Blauw –  4e kyu
  • Bruin –  3e kyu
  • Bruin –  2e kyu
  • Bruin –  1e kyu
  • Zwart – 1e dan

Examens jeugd

In de jeugdlessen kunnen de kinderen ook slippen halen voor op hun band. Een slip is een tussenstapje op je band, op weg naar de volgende band. Dat betekent dat je op een witte band achtereenvolgens een gele, oranje, groene, blauwe en bruine slip kunt halen. Na de bruine slip volgt de gele band. Op een gele band kun je achtereenvolgens een oranje, groene, blauwe en bruine slip halen, etc.

In de Tuimelbudo hebben we ook tussenstapjes op de slippen. Je kunt op een witte band drie gele tuimels halen. Deze drie tuimels maken samen de gele slip. Op deze gele slip kun je weer drie oranje tuimels halen, die samen weer de oranje slip vormen, etc.

Het kan gebeuren dat een kind het afgelopen half jaar enorm gegroeid is en dan een tuimel of slip overslaat. Dit kan bijvoorbeeld als een kind meerdere keren per week traint, een andere vechtsport beoefent of beoefend heeft, enorm getalenteerd is, heeft meegedaan met wedstrijden, of zich op een andere manier uitzonderlijk heeft gedragen binnen de groep.

 

Waar & Wanneer

 

Examens Voorschoten

De examens in Voorschoten zijn tijdens de reguliere lessen in de week van zaterdag 29 juni tot en met vrijdag 5 juli.

Examens Wassenaar

De examens Tuimelbudo en Jeugd Ju-Jutsu zijn op maandag 1 juli tijdens de reguliere lestijden (16.30-17.30 en 17.30-18.30).

De examens jeugd Aikido worden pas na de zomervakantie afgenomen, omdat het grootste deel van de groep in de examenweek al met vakantie is.

 

Examens Leiden Wonderland

De examens voor de kinderen van Wonderland zijn niet tijdens de reguliere lessen. De meeste ouders werken tijdens de lestijden bij Wonderland. Omdat we de ouders graag de gelegenheid willen geven om het examen bij te wonen, worden deze apart afgenomen.

Voor de 3-jarige tuimelaars is het een beetje te spannend om helemaal alleen examen te doen. Wij willen hen daarom uitnodigen om samen met een ouder deel te nemen aan het examen Ouder- en kind Tuimelbudo.

De examens zijn in gymzaal Krimwijk, OBS De Vos, Multatulilaan 92 in Voorschoten op:

Za 29 juni 09.00-09.45 Tuimelbudo (3 jr)   ---samen trainen met een ouder

Zo 30 juni 13.45-14.30 Tuimelbudo (4-6 jr)        Zo 30 juni 14.30-15.30 Jeugd Ju-Jutsu                         

Bij Wonderland is er in de maanden juli en augustus geen les, behalve op 9 en 11 juli. Kinderen die het examen gemist hebben, kunnen op die dagen het examen inhalen tijdens de les. Voor de kinderen die al examen gedaan hebben is dit een extra les als afsluiting van het seizoen. Op die manier hebben alle kinderen gelegenheid om voor de zomervakantie examen te doen.  

Wij proberen zoveel mogelijk om met iedereen rekening te houden, maar dat lukt niet altijd. Mocht er een vraag of probleem zijn, neem dan even contact met ons op. We kunnen dan een passende oplossing zoeken.

 

Examens senioren

Bij de volwassenen is het niet vanzelfsprekend dat iedereen twee maal per jaar examen doet. Examen is alleen op uitnodiging van de docenten. Examens tot en met 2e kyu worden tijdens de les afgenomen. Dit maal is dat op dinsdag 2 en donderdag 4 juli tijdens de reguliere lessen. Deelname kost € 10,- (graag contant) inclusief band en diploma. Belangstellenden zijn van harte welkom om te komen kijken op uitnodiging van de kandidaten.  

Voor het bepalen van de graden houden we rekening met de richtlijnen van de landelijke bonden (Aikido Nederland, Sectie Yoseikan Aikido, SOGO BUDO). De examens vanaf 1e kyu en hoger worden landelijk afgenomen.