Budocentrum Junansei

Voorschoten | Wassenaar

20 mrt: Start cursus Zelfverdediging & Weerbaarheid

Budocentrum Junansei in Voorschoten geeft cursussen zelfverdediging en weerbaarheid volgens de landelijke methode Practical Self Defense (P.S.D). De P.S.D-methode wordt landelijk aangeboden en is gebaseerd op diverse traditionele Japanse krijgskunsten, zoals Ju-Jutsu en Karate. De methode is praktisch toepasbaar en voor iedereen gemakkelijk aan te leren.
De cursus gaat van start op vrijdag 20 maart 2015, de volgende cursus dit seizoen start op 22 mei 2014. De cursussen duren 6 weken (geen les in de schoolvakanties) en zijn bedoeld voor jeugd van 7-14 jaar. De lessen worden gegeven in de Frans de Vette gymzaal (Van Hogendorpweg 3 in Voorschoten) en zijn op vrijdagmiddag van 16:00-17:00. De kosten voor 6 lessen inclusief materiaal zijn € 25,-.  De lessen worden verzorgd door Esther van Diggelen en Sam Sosef, gecertificeerd PSD-Instructors. Deze cursus vereist geen voorkennis van vechtsport en is toegankelijk voor iedereen! Email voor aanmelding of meer informatie naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of bel 06 52573388. Opgeven is ook mogelijk via www.voorschoten4kids.nl

Zinloos geweld en andere vormen van agressie spelen tegenwoordig een belangrijke rol in onze samenleving. Het zijn vaak gewone mensen die onverwachts met geweld en agressie in aanraking komen en gedwongen worden om te handelen. Het is daarom belangrijk dat mensen leren om zichzelf te verdedigen en bewust te handelen in noodsituaties.

Geen enkele situatie is hetzelfde, maar de basis van de zelfverdediging is wel altijd toepasbaar. In elke zelfverdedigingssituatie ben jijzelf de belangrijkste factor. Dit geldt voor zowel het mentale als het fysieke aspect van de situatie en is van groot belang voor het oplossen van ongewenste situaties.

De achterliggende visie van Practical Self Defense is dat mensen leren werken vanuit hun primaire reacties. Dit geeft tijd om de omgeving te scannen op bijvoorbeeld vlucht- en hulpmogelijkheden en het gevaarssniveau en vervolgens bewust te kunnen handelen. De P.S.D-methode is gaat uit van een aantal basishandelingen als verdediging tegen gewapende en ongewapende aanvallen, die veelvuldig en in verschillende situaties toe te passen zijn. Hierdoor hoef je dus niet veel verschillende technieken te leren om jezelf effectief te kunnen verdedigen.

Het P.S.D-programma wordt gedoceerd door professionals en laat verschillende elementen van zelfverdediging naar voren komen:

  1. Eigen, technische vaardigheid
  2. Kennis over theorie van weerbaarheid en zelfverdediging
  3. Preventie en bewustwording
  4. Verbaal handelen
  5. Fysiek handelen

Naast deze elementen zijn proportionaliteit en kennis van de geweldspiraal essentieel. In elke zelfverdedigingssituatie kun je zelf actief mentaal en fysiek bijdragen aan het oplossen van de ongewenste situatie. Deze psycho-fysieke benadering is karakteristiek voor de P.S.D-methode.